sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Marcato Atlas 150

 Ostin viime viikonloppuna Oulusta kauan aikaa suunnittelemani pastakoneen. Vertailin netissä useita pastakoneita. Useilla sivuilla luki, että pastakoneessa ei kannata säästää. Tämä pastakone voitti usean vertailun, joten päätin ostaa tämä. Tyytyväinen olen. :) Kokeilin heti viime sunnuntaina pastaa (Olen tehnyt sitä kerran aiemminki, mutta ilman pastakonetta. En suosittele pastantekoa ilman pastakonetta, siinä menee älyttömästi aikaa.) Pastasta tuli tosi hyvää, tein sen Taglitella-leikkurilla. Ensi kerralla aion testata kunnolla spagettileikkuria. Koneen ensipuhdistus tehdään käyttämällä joka terän läpi taikinaa (sen jälkeen taikina heitetään roskiin, koska siihen saattaa ensimmäisellä tarttua öljyä) Koneen puhdistusta varten ostin pullasutin, kuivuneet pastapalaset lähtevät tosi helposti pastakoneesta (tippuvat itsekin pois, mutta pullasudilla ne lähtee kans tosi kätevästi) ja koneen ulkopinnan saa pyyhkiä paperilla tai puhdistusliinalla (ei saa käyttää vettä).
Pastatakinaan laitan itse yleensä yhteen annokseen 1/2dl vettä ja 2 kananmunaa. Viime sunnuntaina tein kaksikertaisen annoksen, koska mummo ja pappa tulivat syömään (kaikki aineet vain kaksinkertaisena)

Pasta on kätevä tehdä yleiskoneella, mutta myös käsin onnistuu. Sen jälkeen taikinan annetaan levätä 30min huoneenlämmössä kelmuun käärittynä. Kaulimella tehdessäsi pastalevyt niin kaaviloi taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi, ota siitä taikinapyörällä nauhoja tai muoteilla pikkukuvioita tai tee itse lasagnelevyjä vuokaasi. Pastakoneella tehdessä pasta jaettiin osiin ja käytetään yksi kerrallaan pastakoneen sileän terän läpi (paksuus 1) Pastalevy taitetaan kolminkerroin ja käytetään uudelleen sileän terän läpi (paksuus 1). Toista edelliset vaiheet, jotta olet käyttänyt pastalevyn paksuuden 1 läpi kolme kertaa. Sen jälkeen käytä pastaa esim. paksuudella 4 ja sen jälkeen sillä paksuudella minkä paksuista pastaa haluat (mie tein paksuudella 6). Kun pastalevyt ovat mielestäsi sopivan paksuisia niin käytä pastalevyt haluamasi leikkurin läpi (taglitella tai spagetti). Keitä kiehuvassa vedessä n. 3min.

Pastan kanssa tarjoilin Fattoush-salaattia ja tosi helppoa pekoni-tomaattikastiketta.

Vinkki!
Tuorepasta säilyy jääkaapissa muutaman päivän. Säilyvyyttä voi lisätä kuivaamalla muotoillut pastat 50 - 75-asteisessa uunissa n. tunnin ajan. Kotioloissa kuivaaminen ei kuitenkaan vastaa pastatehtaassa tehtävää monivaiheista pastan kuivausprosessia, joten pasta tulee joka tapauksessa käyttää noin kahden viikon sisällä kuivaamisesta.

Pastataikina ja teko-ohje

3-4annosta
n. 4 1/2dl

n. 1 1/2dl vettä tai 3-4 kananmunaa

3 tl oliiviöljyä

1tl suolaa


Mittaa jauhot pöydälle tai kulhoon. Tee jauhokeon keskelle syvennys, johon lisätään neste, öljy ja suola. Sekoita ainekset keskeltä reunoille edeten kiinteäksi taikinaksi. Alusta taikinaa n. 10 min kimmoisaksi. Anna taikinan levätä peitettynä n. 30 min.

Kaaviloi taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi, ota siitä taikinapyörällä nauhoja tai muoteilla pikkukuvioita tai tee itse lasagnelevyjä vuokaasi. Voit valmistaa levyt myös pastakoneella. Kaaviloi tällöin taikina ohueksi levyksi 3 - 4 kertaa ja taita kolmin kerroin joka kerralla. Pastakoneella telojen väliä ohennetaan, kunnes haluttu paksuus on saavutettu. Leikkaa pastalevy ohuiksi nauhoiksi tai haluamaasi muotoon. Anna pastojen kuivua jauhotetulla pöydällä tai pyyhkeellä 15 -30 min.
Keitä pastaa 2-4 min runsaassa suolalla maustetussa vedessä. Kaada keitetty pasta siivilään ja valuta vesi pois. Sekoita valutetun pastan joukkoon n. 1/2-1rkl oliiviöljyä. Tarjoa kastikkeen ja  parmesan-juuston kanssa. 

Tuossa linkissä on vielä video Marcato Atlas 150-pastakoneen käytöstä
http://www.youtube.com/watch?v=704OOV7kwDE

Pekoni-tomaattikastike
3-4 annosta
1rkl rypsiöljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
1pkt pekoni
1prk tomaattimurskaa (500g)
pizzamaustetta/oreganoa ja mustapippuria rouhetta oman maun mukaan

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Ruskista sipulit rypsiöljyssä. Lisää pieniksi paloiksi leikatut pekonipalat pannulle. Anna pekonien kypsyä. Lisää tomaattimurska ja mausta. Anna tomaattimurskan lämmetä kunnolla. Tarjoile pastan kanssa.

  






    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti